Lazio Dekanlar Derneği’nden etik iletişim kararları
“Hocalar veliler ve öğrenciler arasında sosyal mesajlaşmaya hayır!”
Vita gazette – Okul, aile ve öğrenci arasında yüz yüze iletişimin yerine kullanılan sosyal mesajlaşma, başkent Roma’nın da arasında bulunduğu Lazio bölgesinde yasaklanıyor. Lazio Dekanlar Derneği, tüm dünyaya örnek olması gereken bir adım attı. Ve WhapsApp sınıf gruplarına “hayır” dedi. Kurallar tüm İtalya’yı kapsayabilir.
Teknolojinin ilerlemesi, kişiler arası iletişimi de etkiledi. Zaman zaman bu imkanlar abartılmaya hatta suistimal edilmeye başlandı. “Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişi” düşüncesini dikkate almayan bu iletişim türü, konu okullar olunca daha ciddi sorunlara yol açmaya başladı. Öğrenci ve velilerden gelen sınıf sohbetlerinin sürekli yankısı, hocalara çocuğunun aldığı notların hesabını soran veliler ve kişisel olması gereken tavsiye talepleri, istenmeyen boyutlara ulaştı. Bu iletişimin içine hocalar da katılınca yaşanan kaotik soruna çözüm bulmak acil oldu.
Lazio Ulusal Müdürler Birliği, okul-öğrenci-aile arasındaki iletişimin resmi bir karaktere kavuşması için harekete geçti. Yeni düzenlemede ortak WhatsApp grupları yok. Sosyal ağlarda profesörler, öğrenciler ve ebeveynler arasındaki arkadaşlıklar yok. Okul-aile iletişimi sosyal ağlar ve sohbetler üzerinden yapılmayacak. Resmi kanallar olarak, okul e-postası, Enstitü web sitesi ve elektronik kayıt kullanılacak. Ve tüm bu kurallara öğretmenlerin bağlantısını kesme hakkı da eklendi: örneğin, acil durumlar dışında akşam 7’den sonra mesaj gönderme olmayacak.
Okulların imajını zedeleyen sosyal içerik ve yorumların da cezalandırılması, müdürün kendi kurumunda yetişkin bir öğrenciyle ilişkisi olması gibi durumlara yol açan doğrudan temasın yasaklanması, Profesörlerin sosyal profillerin kapalı olması gibi kurallar da yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.
Bu göstergelerin şimdilik idari bir değeri yok. Sadece etik ve önleyici işlevi bulunuyor. Ancak dernek bu yeni kuralların, ulusal iş sözleşmesine dahil edilecek teklifler arasında sunulmasını değerlendiriyor. Kuralların gerekli olduğu yaygın bir kanı. Ancak birçok okulda akıllı telefon kullanımını yasak ve bunlara uyulmadığı da bir gerçek olarak önümüzde duruyor.
Condividi: