Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Haberler : Haftalık kısa dünya turu

Vita gazette – ABD’den NATO’ya ve AB’ye, Rusya’dan, Çin’e ve Pasifiklere…  Enerjiden silahlanmaya ve açlığa… Kültür ve sanattan tarihe… Doğal afetlerden yeni keşiflere ve teknolojiye… Tarihe kaydedilen önemli  notlar… (31 Temmuz – 8 Ağustos, 2022)

İnsan ve hayvan hakları

İspanya hükümeti istismar, terk ve ölüm cezalarını artıran hayvan koruma yasasını onayladı. Buna göre, sıhhi ve ötenazi sebepleri dışında evcil hayvanların öldürülmesi yasaklandı. Hayvanları zalimce öldürenlere 200 bin Euro’ya kadar para ve hapis cezaları verilecek. Hayvanlar, evcil hayvan dükkanlarında satılmayacak. Zarar görebilecekleri gösterilerde kullanılmayacak. Kedi, köpek gibi evcil hayvanların ticarileştirilmesi, ticari amaçlarla teşhir edilmesi yasaklandı. Yine hayvanların horoz dövüşü, güvercin avı gibi zarar görebilecekleri veya ölebilecekleri etkinlik ve gösterilerde kullanılması yasak olurken, hayvanat bahçeleri ve yunus parkları ise yerli türler için kurtarma merkezlerine dönüştürülecek. 

İspanya’nın geleneksel eğlence türü olan boğa güreşi gösterilerinden alınan hayvanlar, üretim hayvanları ve öğretim dahil deney ve araştırma amaçlı hayvanlar bu yasal reformun dışında tutuldu. (2 Ağustos)

Güney Afrika: Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 2022’nin ilk yarısında 259 gergedan öldürüldü. Kaçak avcılar, özellikle sayıları son yarım asırda 65 binden, 4 bin altına düşen siyah gergedanları boynuzları için öldürüyor. (3 Ağustos)

ABD: Massachusetts eyaletinde yaşayan bir kadın, gittiği bir düğünde yediği ‘listeria’ adlı bakteri içeren dondurmanın düşük yapmasına neden olduğunu gerekçe göstererek dava açtı.(4 Ağustos)

ABD – Kentucky eyaletinde, polis tarafından silahla öldürülen siyahi Breonna Taylor davasında 4 polis memuru suçlu bulundu. (5 Ağustos)

Norveç:  25 doğa gezgininin bulunduğu kampa girip Fransız bir turisti yaralayan kutup ayısına uzaklaşması için ateş açıldı. Kutup ayısı daha sonra yaralarının fazla olduğu gerekçesiyle öldürüldü. (8 Ağustos)

Küresel ısınma – İklim değişikliği – Doğal felaketler

İngiltere: Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, küresel ısınmanın 2070 yılına kadar, doğal afetlerin yanı sıra nükleer savaş, mali kriz veya insanlığı yok edebilecek düzeyde bir pandemiye neden olabileceği uyarısını yaptı. (2 Ağustos)

Japonya: Japonya’da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 116 kişi hastaneye kaldırıldı. (3 Ağustos)

İspanya: Hükümet, küresel ısınma ve iklim krizinin etkilerini en aza indirmak amacıyla yeni yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre ülkedeki ofislerde ve mağazalarda klimalar yaz aylarında 27 derecenin altına düşürülmeyecek ve kışın 19 derecenin üzerine çıkarılmayacak. (3 Ağustos)

İtalya: İtalya’daki kuraklık nedeniyle Po nehri çekilmeye devam ederken, yıllardır suyun altında gömülü olan İkinci Dünya Savaşı bombası ortaya çıktı. Mantua kentine bağlı Borgo Virgilio köyü yakınlarında keşfedilen 450 kg’lık bomba patladıldı. (7 Ağustos)

Alpler: Buzullardaki erime bu yaz rekor seviyede gerçekleşirken, İsviçre Alpleri’nin bazı bölgelerinde günlük 5 santimetrelik kayıplar yaşanıyor. Uzmanlar, küresel emisyonların mevcut şekilde artması halinde yüzyılın sonuna kadar Alpler’deki buzulların yüzde 80’inin eriyeceğini açıkladı. (7 Ağustos)

İspanya: Yıl başından bu yana 220 bin hektardan fazla ormanlık alanın yandığı İspanya, 21. yüzyılın en büyük orman yangınlarına karşı mücadele veriyor. (8 Ağustos)

Fransa: Ülkede bir hafta süren yeni bir sıcak hava dalgası daha başladı. Yüksek sıcaklıkların neden olduğu kuraklık ve orman yangınları endişesi devam ediyor. (8 Ağustos)

Nijerya: İklim değişikliği etkilerinin yoğun yaşandığı Nijerya’da 53 milyon kişinin sel tehlikesi altında olduğu bildirildi. (8 Ağustos)

ABD: ABD Senatosu iklim, sağlık ve vergiyle ilgili düzenlemeleri içeren 430 milyar dolarlık yasa tasarısını kabul etti. Tasarı en büyük iklim yatırımı olarak görülüyor. (8 Ağustos)

Sağlık

Maymun Çiçeği: ABD’nin California ve Illinois eyaletlerinde, artan maymun çiçeği vakaları nedeniyle, acil durum ilan edildi. (2 Ağustos)

Covid-19: Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Igor Kirillov, corona virüsün insan yapımı olduğunu ve ABD’nin yürüttüğü projeler çerçevesinde yayıldığını savundu. (5 Ağustos)

BNV – İtalya: Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan enfeksiyon hastalığı olan BNV’ye yakalananların sayısı 94’e çıktı. Bulaşma düzeyi önceki haftalara göre iki kattan fazla arttı. (5 Ağustos) Vakalar, ağırlıklı olarak kuzey bölgelerinde görülüyor.

Covid-19-Çin: Hainan Adası’nda bulunan Sanya kentinde Covid-19 vakalarında görülen artış nedeniyle kapanma tedbirleri uygulanacağının ilan edilmesinin ardından 80 bin turist kentte mahsur kaldı. (6 Ağustos)

Bilim – Teknoloji – Keşif

Japonya: Tokyo’da bir tekstilci kavurucu sıcaklardan etkilenen evcil hayvanlar için giyilebilir vantilatör üretti. Kıyafetin fiyatı fiyatı 9 bin yen (yaklaşık bin 200 lira) olarak açıklandı. (1 Ağustos)

ABD: Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en uzun yaşayan ağacı olarak onaylanan Hyperion, resmi olarak ziyaretçilere kapatıldı. ABD’nin California eyaletindeki Redwood Ulusal Parkı, Hyperion’un etrafında yakalanan herkesin altı aya kadar hapis ve 5 bin dolar (yaklaşık 90 bin lira) para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğine dair bir uyarı yayınladı. (1 Ağustos)

Bahamalar: 17. yüzyıldan kalma bir gemi enkazının hazinesi ortaya çıkarıldı. Bulunan eserler arasında altın ve gümüş sikkelerin yanı sıra, altın kolyeler, değerli taşlar, Çin porselenleri ve tarihi kılıçlar yer alıyor. (2 Ağustos)

Polonya: Ülkenin Minkowskie köyünde Nazilere ait 245 milyon dolarlık hazinenin çıkarılacağı duyuruldu. 1 Eylül’de çıkarılacağı açıklanan hazinede, zengin Alman ailelerinden gelen ganimetler bulunuyor. (2 Ağustos)

Şili: Başkent Santiago yakınındaki bir madencilik arazisinde, yaklaşık 25 metre genişliğinde ve 200 metre derinliğe sahip bir çukur bulundu. Çukurun gizemini hala koruduğu belirtildi. (2 Ağustos)

İngiltere: İngiliz araştırmacılar Jarlsberg peynirinin, “kemik sağlığını iyileştirdiği kanıtlanan” K2 vitamini açısından zengin olduğunu açıkladı. BMJ Nutrition Prevention & Health dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, bu peyniri günlük olarak tüketmenin kemik büyümesi ve yenilenmesi için faydalı olabileceğini gösterdi. (3 Ağustos)

ABD: Bilim adamları ölü domuzların organlarındaki hücreleri canlandırdı. Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, domuzların ölümünden tam bir saat sonra kan dolaşımını ve diğer hücresel işlevleri eski haline getirebildiklerini açıkladı. Bilim insanları geliştirdikleri yeni teknik ile insan organlarının daha uzun süre korunabileceğini ve bunun organ nakli operasyonlarında devrim yaratacağını açıkladı. Bilim insanları, Organex isimli karışımı enjekte ettikleri ölü domuzların vücutlarında soğumanın gerçekleşmediğini ve kalp, karaciğer, böbreklerler ve beyin de dahil olmak üzere organlardaki hücrelerin canlandığını keşfetti. Araştırmacılar, hedeflerinin, ölüm saatinin üzerinden uzun süre geçmiş olsa dahi canlı organlar elde etmek olduğunu; böylece organ nakli süresinin uzamasını sağlamayı amaçladıklarını açıkladılar. (4 Ağustos)

Sanat – Kültür – Tarih

Belçika:  Bir açık artırmada satılmak üzere olan Meksika kültürüne ait tarihi eser, Meksikalı yetkililerin girişimleri sonucunda ülkeye iade edildi. (6 Ağustos)

İngiltere – Nijerya: İngiliz müzesi, Benin Krallığı dönemine ait 72 bronz heykeli Nijerya’ya iade etmeyi kabul etti. (8 Ağustos)

Uluslararası ilişkiler ve stratejiler

AB – Ukrayna: AB,  Ukrayna’ya ilave 1 milyar euro finansal yardım yaptı. Son destekle birlikte AB’nin Ukrayna-Rusya savaşı başladığından beri Ukrayna’ya sağladığı toplam finansal destek miktarı 2,2 milyar avroya ulaştı. (1 Ağustos)

Avustralya – İngiltere: Parlamento’daki yemin törenine Aborjin senatör Lidia Thorpe’un protestosu damga vurdu. Thorpe yemin metnini, “Kraliçe II. Elizabeth’e sadakat ve bağlılık göstereceğime yemin ederim” ifadesinin önüne “sömürgeci” kelimesini getirerek okudu. (2 Ağustos)

Çin –  ABD – Tayvan: Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) boş durmayacağı konusunda ABD’yi uyardı. (1 Ağustos)

Çin – ABD – Tayvan: Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine başlamasının ardından büyük çaplı askeri tatbikat başlattı. (2 Ağustos)

Yaptırımlar -ABD – Rusya: ABD yönetimi, aralarında dünyaca ünlü jimnastikçi Alina Kabaeva’nın da bulunduğu Kremlin’e yakın isimler ile dünyanın en büyük çelik üreticilerinden “Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat” (MMK) şirketi ile yönetim kurulu başkanı Viktor Filippovich Rashnikov’u da yaptırım listesine ekledi. (2 Ağustos)

Yaptırımlar – Rusya – İngiltere: 39 İngiliz vatandaşının Rusya’ya girişini yasakladı. (2 Ağustos)

Sırbistan – Kosova: Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova ile sınır hattında yaşanan gerilime ilişkin, “En kötü senaryonun önüne geçildi” yorumunda bulundu. Kosova’nın bağımsız bir ülke olmadığını savunan Vucic, “Dolayısıyla Kosova’ya saldırı diye bir şey söz konusu olamaz. Kosova, uluslararası hukuka göre Sırbistan’ın bir parçasıdır” dedi. (3 Ağustos)

Kanada – Ukrayna- İngiltere: Kanada, Ukrayna askerlerini İngiltere’de eğitecek. (4 Ağustos)

AB – Ukrayna – Rusya: AB, Rusya yanlısı eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile ile oğlu Oleksandr Yanukoviç’i de yaptırım listesine aldı. (5 Ağustos)

Çin – ABD: Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye yaptırım uygulayacağını açıkladı. (5 Ağustos)

Çin – ABD: Çin, ordusunun Tayvan çevresinde başlattığı tatbikatlarla tırmanan krizin sorumlusu olarak Washington yönetimini suçladı. “ABD’deki bir eyalet bağımsızlığını ilan etse Washington buna izin verir mi?”

Kanada – Ukrayna:  Kanada, 2015’ten bu yana 33.000’den fazla Ukraynalı askeri eğitim verdiklerini bildirdi. (5 Ağustos)

Yaptırım – Bulgaristan – Rusya: Bulgaristan, Rus diplomatları sınır dışı etti. Rusya, Bulgaristan’a yanıt olarak 14 Bulgar diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. (5 Ağustos)

Çin – ABDB Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine misilleme olarak üst düzey askeri komutanlar arasındaki diyalog da dahil olmak üzere birçok alanda ABD’yle işbirliğini durdurduğunu açıkladı. (5 Ağustos)

Cezayir – Çin -Tayvan: Cezayir, Tayvan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Çin’in de bu toprakların tek meşru temsilcisi olduğunu duyurdu. (6 Ağustos)

İsveç – İngiltere – Ukrayna: İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, ülkesinin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri eğitim vermek üzere İngiltere’ye eğitmenler yollayacağını açıkladı. (7 Ağustos)

İsrail – Filistin: İsrail ordusunun, İslami Cihad’a ait noktaları hedef alacağı gerekçesiyle Cuma günü abluka altındaki Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların üçüncü gününde ateşkes sağlandı. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının ise 44’e yükseldiği belirtildi. (7 Ağustos)

BM – Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Ülkenin doğu sınırındaki birçok şehirde BM barış güçlerine karşı yükselen tansiyonun ardından protestocular BM binalarını ateşe verdi. Yaşanan olayların sonucunda şu ana kadar dört BM barış gücü askeri de dahil olmak üzere 36 kişi yaşamını yitirdi. (7 Ağustos)

Silahlanma – Rusya – NATO: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, NATO ülkelerinin gönderdiği 45 ton mühimmat ile cephanenin Ukrayna’nın Mıkolayiv bölgesinde imha edildiğini açıkladı. (7 Ağustos)

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna güçlerinin Rusya’nın başlattığı savaş sırasında yerleşim birimlerine kurduğu üslerle sivillerin yaşamını tehlikeye attığı yönündeki raporunun yarattığı “sıkıntı ve öfke” nedeniyle derin pişmanlık duyulduğu açıklaması yaptı. Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna’nın tepkisini çeken rapordaki bulguların “tamamen arkasında olduklarını” vurguladıkları açıklamada şöyle devam etti: “Ukrayna güçlerine dair belgelediğimiz hiçbir şey Rusya’nın ihlallerini meşrulaştırmıyor.” (8 Ağustos)

Almanya – Federal Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebenkotten, artan enerji fiyatları nedeniyle milyonlarca kişinin konut kiralarını ödeyememe duruma gelebileceği uyarasında bulundu. (8 Ağustos)

Rusya – Ukrayna: Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin görüşmesi için herhangi bir temelin oluşmadığı belirtildi. (8 Ağustos)

Rusya – Kuzey Kore – Ukrayna: Rus devlet medyasına göre, dünyanın en büyük 4. ordusuna sahip olan Kuzey Kore, Ukrayna’yı yenmesi için Rusya’ya 100 bin asker teklif etti. Kuzey Kore’nin ayrıca Donbas bölgesinin yeniden inşasına yardım etmek için bini aşkın işçi göndermeye de hazır olduğu duyuruldu. (8 Ağustos)

Enerji – AB – Rusya -Ukrayna: Avrupa Birliği, AB ülkeleri genelinde gaz tüketimini “yüzde 15 oranında azaltma planı” yürürlüğe giriyor. (8 Ağustos)

Çin – Tayvan:  Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen hafta Tayvan’a ziyaretinin ardından ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatları, daha önce açıklanan süre dün dolmasına rağmen, sürdürdüğünü açıkladı. (8 Ağustos)

Siyaset – Seçimler

Bulgaristan : Bulgaristan’da erken genel seçim 2 Ekim’de yapılacak.  (2 Ağustos)

Peru: Başbakan Anibal Torres, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo hakkındaki cezai soruşturmalar ve hükümet krizi devam ederken istifa etti. (4 Ağustos)

Yunanistan’da Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın, muhalefet lideri ve bir gazetecinin telefonunu yasadışı dinlediği ortaya çıktı. İstihbarat Teşkilatı Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa etti. (6 Ağustos)

Ukrayna: Zaporijya bölgesinde, Rusya’ya katılmak için referandum yapılacak.

error: Content is protected !!