Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Biri bizi kaydediyor!

Vita gazette – İtalyan grubu Luxottica’ya ait dünyanın en büyük gözlük markalarından biri olan Ray-Ban ve Facebook, çerçeve içine yerleştirilmiş iki kameralı Ray-Ban Stories’i birlikte yarattı. Facebook’un tanıtımını yaptığı gözlük, kullanıcılarına fotoğraf ve video çekme, paylaşım yapabilme, müzik dinleme ve telefon görüşmeleri yapma gibi olanaklar sunuyor. Ancak fazla akıllı bulunan gözlük, mahremiyet, veri güvenliği ve özel hayata müdahale gibi endişelerle Avrupa’da tartışma yarattı. Konuyla ilgili yasal süreç başlatıldı.

ABD’li girişimci Mark Zuckerberg’in kurduğu sosyal paylaşım platformu Facebook bir kez daha mahremiyet ve veri güvenliği gibi başlıklarla gündeme geldi. Bu kez İtalyan gözlük şirketi Ray-Ban’in çatı kuruluşu Luxotica ile birlikte ürettiği gözlükle tartışma yarattı. İtalyan Veri Güvenli Kurumu Garante, İtalya’da üretilen ürünün kullanıcıların ve çevredeki kişilerin mahremiyeti ile veri güvenliğinin kanunlara uygun olup olmadığını soruşturmaya başladı. Facebook’un Avrupa’daki merkezinin bulunduğu İrlanda’daki veri güvenlik makamına başvuran Garante, başta reşit olmayan çocuklar olmak üzere insanların görüntülenmemesine dair Facebook’un önlem alıp almadığını ve bu gözlükten toplanan verilerin nasıl saklanacağının açıklanmasını istedi.

Ray-Ban Stories, yeni Facebook View uygulamasıyla eşleşerek kullanıcıların hikayelerini ve anılarını arkadaşları ve sosyal medya takipçileriyle sorunsuz bir şekilde paylaşmasına da olanak tanıyor. IOS ve Android’deki Facebook View uygulaması, akıllı gözlüklerde yakalanan içeriğin Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Twitter, TikTok, Snapchat ve daha fazlası dahil olmak üzere akıllı telefon uygulamalarına aktarılmasına, düzenlenmesine ve paylaşılmasına izin veriyor. Kullanıcılar ayrıca içeriği telefonlarına kaydedebiliyor ve oradan düzenleyip paylaşabiliyor.

İlk bakışta, Ray-Ban Storie klasik Ray-Ban gözlüklerinden çok farklı durmuyor: Şirket tarafından üretilen belki de en klasik ve tanınabilir modeli Wayfarer ile aşağı yukarı aynı boyut ve ağırlıkta tasarlanmış

İki kamera iki yüz kısmına yerleştiriliyor, menteşeler aracılığıyla gözlüklerin ön kısmının uç kısımları şakaklara bağlanıyor. Çok fark edilmiyor ve gerçek hedeflerden ziyade bir tasarım öğesi olarak görünüyor.

Gözlüğün sağ şakağında, fotoğraf çekmek veya 30 saniyeye kadar video çekmek için basılabilen fiziksel bir düğme bulunuyor. Fotoğraflar ve videolar daha sonra kablosuz bağlantı (Bluetooth) aracılığıyla, sosyal ağda, Instagram’da paylaşmadan veya akıllı gözlüğün fotoğraf galerisine kaydetmeden önce, Facebook tarafından oluşturulan ve görüntülerde bazı değişiklikler yapmaya olanak tanıyan yeni bir uygulama olan Facebook View’a gönderiliyor

Sağ merceğin hemen üzerinde gözlüğün kullanımda olduğunu göstermek için kameralar her çalıştığında yanan küçük bir LED ışığı bulunuyor. Ancak çevreye uyarı amaçlı yerleştirilen ışığın çok zayıf olması,  gizlilik ve mahremiyetin korunması gibi sorunları gündeme getiriyor.

Ray-Ban Storie, telefon aramalarını cevaplamak ve müzik ve diğer içerikleri dinlemek için de kullanıliyor. Mikrofonlar ve küçük hoparlörler, bir çağrı geldiğinde akıllı telefonu cepten veya çantadan çıkarmaya gerek kalmadan kulaklık olarak kullanmak için çubuklara entegre edilmiş. Sağ şakağın bir kısmı dokunmaya duyarlı ve ses seviyesini ayarlamak, oynatmayı durdurmak ve gözlüğe sesli komutlar göndermek için kullanılabiliyor. “Hey Facebook” cümlesini seslendirme sistemi etkinleştiriyor.

20 farklı modeli olan gözlüğün fiyatı 329 dolardan başlıyor. Tasarımını Wayfarer modelinden ilham alan gözlükte, bir 5 MP çift kamera, bir mikrofon ve birkaç hoparlör bulunuyor.  Bu gözlüğe sahip olan kullanıcılar kendi bakış açısından çekim yapabilecek. Bunu yaparken ellerini kullanmasına gerek kalmayacak. Sadece çekim düğmesini kullanarak veya Facebook Assistan sesli komutuyla 30 saniyeye kadar video çekimi yapabilecek. Fotoğraflar çekebilecek. Tüm sensörleri ve bileşenleri içine sığdırmak için sapları normaldan kalın tasarlanan gözlükte, ayrıca dahili olarak bulunan kulaklıkların yanı sıra aramalar ile videolar için ses ve ses iletimi sağlayan üç mikrofonlu bir ses düzeni bulunuyor. Facebook, aramalarda arka plan sesinin neredeyse sıfıra indirildiğini ve bu sayede temiz bir görüşme yapmanın mümkün olabildiğini özellikle belirtiyor.

Facebook’un gözlüğü ABD’nin yanı sıra Avustralya, Kanada, İrlanda, İtalya ve İngiltere’deki Ray-Ban mağazalarından ve web sitesinden reçeteli gözlük ya da güneş gözlüğü olarak satın alınabilecek.

error: Content is protected !!