Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Türkiye: “Rusya’ya karşı yaptırım planlamıyoruz”

Vita gazette – Çin’den sonra Türkiye’den de “Rusya’ya karşı yaptırım yapmayacağız” mesajı geldi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Rusların güvenebileceği bir aktörün, “ortada ve dengeli durması” gerektiğini söyledi.

İbrahim Kalın CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova’ya Ukrayna-Rusya krizininde Türkiye’nin hangi adımları atacağı, Montrö Sözleşmesi’nin nasıl uygulanacağı soruları yanıtladı.

Montrö nasıl uygulanacak?

Montrö kritik öneme sahip. 19,20 ve 21. maddeler açık. Kurallar aynen uygulanıyor. Savaşa giden geçen gemiler Boğaz’dan geçemez. Ancak bağlama limanına geri dönen gemiler buralardan geçebilir. Boğazlar için başvuru yok. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir cümle ile söyleyeyim, Montrö’nün yorumlanmasını gerilimi tırmandırmayacak şekilde yapıyoruz. Karadeniz’i bu işin bir parçası yaparlarsa gerilim daha çok yayılır. Böyle bir başvuru yapılmaması için de elimizden geleni yapıyoruz. Bu zamana kadar nasıl uygulandıysa bundan sonra da öyle devam edecek.

“Yaptırım paketi planlamıyoruz”

“Yaptırım paketi gibi bir şey planlamıyoruz. Ülkemizin önceliklerini dikkate alarak hareket etmek zorundayız. Rusya ile konuşabilecek bir aktörün olması gerekiyor. Herkes köprüleri attığında Rusya ile kim konuşacak. Biz bu kanalı açık tutmak adına yaptırım paketi planlamıyoruz.

Burada Rusya’nın yeniden statejik bir hesap yapıp bu savaşı derhal durdurması gerekiyor. Aksi halde bedeller ödemek zorunda kalacaklar.’”

“Rusya’nın talepleri gerçekçi değil”

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin kolay geçmediğini belirten Kalın, “Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım’ın tanınması gibi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması” dedi.

“Tablo çok umut verici değil”
Savaş kararına kadar problemli konular gündeme getirildi ama bir yere bağlanamadı. Bunun sonucunda da Rusya böyle bir aksiyon aldı. Bunun teknik olarak bir savaş olduğunu söyledik. Rusya tarafında daha büyük sorumluluk alması gerekiyor. Çabalarımız bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo çok umut verici değil. Bu gece ve yarın yaşanacaklar, tablonun çok iç acıcı olmadığını gösteriyor.

“Yarın toplanamayabilirler”

Müzakereler çok kolay geçmiyor. Müzakereler zaman kazanma amacıyla kullanılırsa bu bir sonuç üretmez. Müzakerelerin anlamı ortadan kalkar. Yarın büyük ihtimalle toplanamayacaklar. Aralarında görüştükleri teknik şeyler var. Aralarında görüştükleri. Büyük ihtimalle bir iki gün ertelenebilir. Müzakere heyetleriyle temas halindeyiz.

AB-NATO Türkiye için adım atmıyor

Kalın Ukrayna’nın AB’ye adaylığı ilgili olarak da şu görüşleri dile getirdi. Batı açısından, destek için hemen yöneldiği ülke önemli müttifik Türkiye. Batılı muhataplarımız bize diyor ki Rusya ile köprüleri atmayın. Biz de onlara böyle bir niyetimizin olmadığını söylüyoruz. Ama NATO olsun AB olsun normal zamanlarda siz neden Türkiye’nin kaygılarını giderecek adımları atmıyorsunuz? Türkiye’nin önemini anlamak için böyle bir felaketin mi yaşanması gerekiyor? Doğru bir stratejiyle konuya yaklaşırlarsa Türkiye’nin temel ihtiyaçlarını karşılanması açıdan hızlı adımlar atmaları gerekir. Bu Türkiye’nin de menfaatine, onların da menfaatine.

error: Content is protected !!