Sihirli Tekerlekler
Küresel ısınmanın neden olduğu yüksek sıcaklık dalgaları, orman yangınları ve seller artık kapımızın eşiğinde. Çevresel felaketler dünyanın korkunç sonunu gösterirken, kirliliği azaltmak için yeni araçlar keşfediliyor. Bunlardan biri ekolojik bisiklet: Yakıt gerektirmez; Bu sayede çevrenin korunmasına katkıda bulunur; Ama sadece çevre için mi? Yaşam kalitesini artıran bisikletin faydaları saymakla bitmiyor ve her geçen gün daha fazla insan onu yeniden keşfediyor. Hayatımıza bisikleti dahil etmemizin bir çok faydası var. İşte nedenleri;
Bisiklet antidepresandır
Stres tahmin edebileceğimizden daha fazla zarar verir. Kilo alımına, kanda artan LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerine, astıma, diyabete, sindirim sorunlarına, erken yaşlanmaya, kaygıya, baş ağrılarına, hipertansiyona, depresyona, kardiyovasküler hastalığa ve Alzheimer hastalığına yol açabilir. Bisiklet ise sizi zihninizi meşgul eden sorunlardan uzak tutarak stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Harvard Tıp Okulu psikiyatristi John Ratey, Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain, kitabında bize bundan bahsediyor: Birçok hasta, bir yıllık “sikloterapi”den sonra şiddetli depresyon belirtilerinden büyük ölçüde kurtuldu. Kısacası, bisiklet sürmenin beynimiz üzerindeki faydalarını yıllardır araştıran bilim adamları hemfikir: pedal çevirmek stresi azaltır ve depresyonu azaltır. Bu nedenle bisiklete binmek mutluluk verir.
Bisiklet kalbe iyi gelir
Birçok çalışma bisiklet sürmenin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yararlı olduğunu ve yaşlılarda kötüleşmeyi önlediğini kanıtlıyor. Bisiklet aslında bir dayanıklılık sporudur ve pedal çevirmek yavaş yavaş sadece kalbi değil akciğer ventilasyonunu da güçlendirir. Kaslardaki oksijenin tükenmesi, kalbi daha fazla oksijenli kan sağlamaya zorlayarak daha hızlı çalışmasını sağlar. Bisiklete binmek kalple birlikte kan damarlarını ve akciğerleri de çalıştırarak kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
Bisiklet beyin fonksiyonunu artırır
Bisiklete binmek, dikkatinizi vermenizi, kas fonksiyonunu koordine etmenizi ve dengeyi korumanızı gerektirir. Ayrıca bisiklete binmek rahatlamanıza, zihninizi boşaltmanıza ve daha iyi kararlar vermenize yardımcı olur. Bisiklet ayrıca beynin hipokampal bölgesinde yeni hücrelerin büyümesini kolaylaştırır ve beyne ulaşan oksijen miktarını artırır. Bu nörodejeneratif hastalıklara karşı korur.
Bisiklet kasları güçlendirir
Bu eğlenceli egzersiz aynı zamanda kaslarınızı da güçlendirebilir. Kaslarınız ne kadar aşınır ve yıpranırsa, o kadar güçlenirler. Bisiklete binme ayrıca yaralanmaların daha hızlı iyileşmesini kolaylaştırır. Düzenli bisikletçiler, bisikletçi olmayanlardan daha çevik, esnek ve dayanıklı olacaktır.
Bisiklet kanserle savaşır
Bisiklete binmek kanserle savaşmaya yardımcı olabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı, vücutta toksik maddelerin birikmesi nedeniyle sizi kanser riskine sokabilir. Araştırmalar, günde en az 30 dakika bisiklet süren kişilerin meme ve kolon kanseri geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.
Bisiklet kilo verdirir
Bir saat bisiklet sürmek 500 kalori yakar. Archives of Internal Medicine’de yayınlanan ve aşırı kilolu premenopozal kadınlar üzerinde bisiklete binmenin faydalı etkilerini araştıran araştırmaya göre, haftada birkaç kez bir saat bisiklete binmenin zayıflama etkileri vardır. Bisiklet sadece kalori yakmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun birçok bölümünün çalışmasına ve sıkılaşmasına da yardımcı olur.
Bisiklet yorgunluğu azaltır
Bisikletçiler, uzun ve dik tırmanışlarda dayanabilecekleri yorgunluğa rağmen daha fazla enerjiye sahipler: Georgia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, haftada en az 3 kez orta hızda bisiklet sürenlerin enerji seviyeleri %20 oranında artıyor. Yorgunluğu %65 oranında azaltırken.
Bisiklet eklem ağrısını azaltır
“Bisiklet çok yorucu. Eklem ağrısını nasıl azaltabilir?” Söyleyebilirsin. Evet doğru. Bisiklete binmek aslında eklem ağrısını, özellikle diz ağrısını azaltır. Düzenli bisiklet sürmek, eklem hareketini iyileştirmeye yardımcı olur.
Bisiklet duruşu düzeltir
Bisiklet sürerken dengede kalmaya çalışırız.. Bu dengeleyici hareket, tüm vücudun duruşunu ve koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olur ve üst vücudun kaslarını güçlendirir. Duruş ve yürüyüş kas gücü, fiziksel uygunluk, ağırlık vb. faktörlerden etkilenebilir. Her gün en az 30 dakika sürenlerde bu faktörler devreye girer.
Bisiklet kaliteli uyku sağlar
Düzenli olarak bisiklet sürmek uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Özellikle uykusuzluk çekenler için etkilidir. Uykuyu iyileştirmek için bisiklete binmek için en etkili zaman akşam saatleridir. Sabahları bisiklete binmek, gün içinde bile sizi aktif tutacak ve geceleri hızlı bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Bisiklet ömrü uzatır
Bisiklete binmek, özellikle kalp hastalığından kaçınıldığı için yaşam beklentisini uzatır. Danimarkalı bir araştırmaya göre: Tour de France bisikletçileri, diğer atletlerden ortalama olarak yaklaşık 8 yıl daha uzun yaşıyor. Uluslararası Spor Hekimliği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmanın sonucudur. WHO’nun anket yaptığı 53 Avrupa ülkesinde yapılan tahminlere göre, yerleşik yaşam tarzı yılda yaklaşık bir milyon ölüme neden oluyor.
Bisiklet gezegen için faydalıdır
BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, büyük Avrupa şehirleri iki tekerlekli araçlara ve dolayısıyla “yeşil ve sağlıklı ulaşıma” yatırım yapsaydı, 76.600’den fazla kişi iş bulabilirdi ( bisiklet perakendeciliği, bakım, bisikletçiler için giysi ve aksesuar temini). Ayrıca, yaklaşık 10.000 hayat kurtarılabilir. Roma, Kopenhag ile aynı bisiklet paylaşım modelini benimserse (şehirde ulaşımın %26’sını iki tekerlek üzerinde yapan Avrupa’nın önde gelen şehri), bir yılda 3.200’den fazla yeni iş yaratılabilir ve 154 hayat kurtarılabilir. Fiziksel hareketsizlik ve duman, Avrupa’daki ölümlerle ilişkili ana faktörler arasındadır: her yıl 500 bin insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir.
Andira Vitale