Bir insana domuz kalbi nakledildi
Vita gazette – 57 yaşındaki bir kalp hastasına, genetiği değiştirilmiş bir domuzda yetiştirilen yepyeni bir kalp nakledildi. Bu operasyon, organ bekleyen yüz binlerce hastanın yaşam umudu olabilir…
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim Adamları ve Klinisyenler, kalp hastalığının son aşamasında olan yetişkin bir insana genetiği değiştirilmiş domuz kalbinin naklini başarıyla gerçekleştirdiler. Cuma günü 9 saatlik operasyonla genetik yapısı değiştirilen kalbin nakledildiği 57 yaşındaki David Bennett’in durumu iyi. Bennett, acil kalp nakli yapılması gereken bir hastaydı. Ama kalp yetmezliği vardı. Kalp atışları da düzensizdi. Bu problemler insandan organ nakline imkan vermiyordu. Umutsuzluğa kapılmıştı. Doktorlarını dinlemiyor, ilaçlarını kullanmıyordu. Maryland Üniversitesi’nden Doktor Bartley Griffith ve ekibi bu aşamada devreye girdi. Bennett’i kurtarmak için daha önce uygulanmamış bir yöntem denemeye karar verdiler.
Önce bir domuzun kalbini aldılar. Genetiği değiştirilmiş domuz, Virginia merkezli bir rejeneratif tıp şirketi tarafından sağlandı; Ameliyat sabahı, Dr. Griffith liderliğindeki cerrahi ekip, kalbi domuzdan çıkardı ve değişmeden kalması için bir cihaza yerleştirdi. Bu kalbe 6 adet insan genomu eklediler. Böylece domuzun kalbinin genetik yapısını değiştirdiler. Kalpte bulunan şeker aldılar. Son olarak kalbin büyümesini sağlayan 4 domuz geni çıkarttılar. Böylece vücudun kalbi reddetme oranı azaltıldı. Nihayetinde cuma günü 9 saatlik bir operasyonla genetiğini değiştirilmiş domuz kalbini Bennett’e naklettiler. Operasyon öncesinde ventilatör yardımıyla nefes alabilen David Bennett’in artık kendi başına solunum yaptığı fakat vücuda kan pompalanmasına yardımcı olmak için halen yapay akciğer cihazına bağlı olduğu açıklandı. Şimdilik sevindirici haber, ameliyattan sonra, en kritik olan ilk 48 saatte, vücudunda herhangi bir reddetme belirtisi veya domuzdan herhangi bir enfeksiyon kapma belirtisi görülmedi.
Maryland’deki operasyonun bir benzeri daha yaşanmıştı. Geçtiğimiz aylarda New York’taki bazı cerrahlar genetiği değiştirilmiş bir domuzdan beyin ölümü gerçekleşen bir kişiye böbrek nakletmişti. Gerçekten de bilim adamları gen düzenleme teknolojileri ve insan dışındaki bir türden organ ve hücre nakli olan ksenograftlar üzerinde yıllardır çalışıyorlar.
1960’larda bazı hastalara şempanze böbrekleri nakledildi, ancak en şanslı hasta 9 ay yaşadı. 1983’te bir çocuğa bir babun kalbi nakledildi, adı Baby Fae olarak değiştirildi, ancak o sadece yirmi gün yaşadı.
Domuzlar, yetiştirilmelerinin kolay olması ve sadece altı ayda, bir insan vücuduna nakledilecek doğru boyuta ulaşması nedeniyle avantajlı canlılar olarak görülüyor.
Condividi: