Roma Kilisesi’nden Nazi bayrağı yorumu:
“Mesih’le Hristiyanlıkla uzlaşmaz bir sembol!”
Gazette Vita – Roma’da yaşanan bir cenaze töreni bir skandala imza attı. Santa Lucia Kilisesi’nin önünde tabutun üzerine Nazi bayrağı örtüldü. Ardından toplu Nazi selamı verildi. Tüm bunlar Neo-Nazi Forza Nuova partisi üyesi Alessia Augello’nun cenaze töreni sırasında yaşandı. Şok yaşayan Katolik Kilisesi Roma Piskoposluğu, “Mesih’le, Hristiyanlıkla uzlaşmaz, korkunç bir simge” yorumunu yaptı.
Clodia çevre yolu üzerinde Santa Lucia kilisesinin dışında Nazi bayrağıyla kaplı bir tabut, etrafı kollarını açmış “Şimdi!” diye bağıran bir insan kalabalığı ile çevrili. içlerinden biri merhumun adını söylediğinde. 44 yaşındaki Forza Nuova militanı “Tugsy” olarak bilinen Alessia Augello’nun cenazesini ölümsüzleştiren çevrimiçi video kayda giriyor. Forza Nuova’nın yaklaşık 20 üyesi, üzerinde ‘gamalı haç’ bulunan Nazi bayrağına tabutu sarıyor. Ve sonra cenaze için bir araya gelen kalabalık, ellerini havaya kaldırarak Nazi selamı veriyor. Böylece insanlık tarihi boyunca kullanılan gamalı haçın şans ve uğur anlamı karanlığa gömülüyor, ırkçı, soykırım yapan bir simgeye dönüşüyor. Ve yine bu video sayesinde başlayan soruşturmayla bu siyah groteks gösteriye imza atanların kimliği tespit edilmeye başlıyor.
Katolik Kilisesi: “Korkunç bir simge!”
Katolik Kilisesi Roma Piskoposluğu, görüntülerle ilgili olarak yaptığı açıklamada cenazeyi yöneten din görevlilerinin kilisenin dışında yaşanan bu olayla bir ilgisi olmadığını vurgularken, Nazi bayrağı için “Hıristiyanlıkla bağdaştırılamayacak korkunç bir simge’ denildi. “İdeolojik ve şiddet içerikli bir sömürü” olarak niteledikleri olayın kendileri için kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Yahudi Cemaati
Roma’daki Yahudi cemaatinden yapılan açıklamada öncelikle bu olayın bir kilise önünde yaşanmasının korkunç olduğuna dikkat çekti. 2. Dünya Savaşı’ndan ve İtalya’daki faşist diktatörlüğün çöküşünden yaklaşık 70 sene sonra bu tür olayların yaşanabilmesinin kınandığı açıklamada, “Gamalı haçlı bir bayrağın bu devirde kamuoyu önünde, özellikle de Yahudilerin Naziler ve faşist işbirlikçileri tarafından sınırdışı edilmesine sahne olmuş bir şehirde sergilenmesi kabul edilemez” denildi. belirtti. İtalya’nın bakenti Roma’daki Yahudi mahallesine 16 Ekim 1943’te düzenlenen baskının ardından 1000’den fazla Yahudi sınırdışı edilmiş, birçoğu Nazi işgali alındaki Polonya’da bulunan Auschwitz ölüm kampına gönderilmişti. Bu kişilerin sadece 16’sı dönmüştü.
Gamalı Haç…
Nerede görürsek görelim, gözümüzde kötü anların canlandığı gamalı haç, Adolf Hitler’in Nazi bayrağını tasarlamadan önce yaklaşık 5 bin yıldır kullanılan bir figürdü. Swastika (gamalı haç), Sankritçe “iyi talih” ya da “iyilik” anlamına gelen “svastika” sözcüğünden türemiş. İlk olarak Neolitik Avrasya’da görülen bu motif (kancalı haçın) güneşin gökyüzündeki hareketini temsil ettiği düşünülmektedir. Ya da sağ tarafının iyiliği, sol tarafının kötülüğü temsil ettiği düşünülür. Dört kolunun ateş, su, hava, toprak gibi dört kozmik gücü simgelediği söylenir. Günümüze kadar da Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Odinizm gibi inanç sistemlerinde kutsal bir simge olarak kullanılmış. Halen Hindistan ve Endonezya’daki tapınaklarda ve evlerde görülüyor. Ünlü arkeolog Heinrich Schliemann’ın Truva kazı kancalı haçlı eşyalar bulması, bu simgeyle ilgili yeni veriler elde edilmesine neden oldu. Schliemann, Almanya’da bulunan çömleklerin üzerindeki benzer şekiller arasında bağlantı kurarak bu simgenin “uzak geçmişteki atalarımızın dini sembolü” olduğunu ileri sürmüştü.
Gamalı haç, yirminci yüzyılın başlarında Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Genellikle şans ve uğur sembolü olarak bilinmesinin yanında pek çok başka anlamı da vardı. Ancak Schliemann’ın çalışmaları çok geçmeden gamalı haçı “Aryan kimliğinin” ve Alman milliyetçiliğinin simgesi olarak gören hareketler tarafından sahiplenildi. Alman halkının Aryan kültür mirası olduğu düşüncesi nedeniyle Nazi Partisi, gamalı haçı ya da Hakenkreuz’u (Alm., kancalı haç) 1920’de resmi simgesi olarak kabul etmiştir. Bununla birlikte, Almanya’da gamalı haçı kullanan tek parti Nazi partisi de değildir. I. Dünya Savaşı’nadn sonra birtakım aşırı sağcı, milliyetçi hareketler de gamalı haçı kullanmıştır. Nedeni gamalı haçı ırksal saflık durumla ilişkilendirmeleriydi. Nazilerin Almanya’da iktidara gelmesiyle beraber gamalı haçın çağrıştırdığı anlam sonsuza dek değişti. Adolf Hitler Kavgam isimli kitabında şöyle diyor: “Şahsen gerçekleştirdiğim sayısız denemeden sonra şu şekilde karar aldım. Kırmızı bir zemin üstüne beyaz bir yuvarlak ve bu beyaz yuvarlağın içinde siyah bir gamalı haç. Yine uzun denemelerden sonra bayrağın ve beyaz yuvarlağın büyüklüğü ile gamalı haçın şekli ve kalınlığı arasında belirli bir oran saptadım.” Hitler’in Kavgam’da belirttiği gibi bayrağın, seçim posterlerinin, pazubantların, madalyaların ve ordu ve diğer kurumlar için üretilen rozetleri üzerinde yer alan gamalı haç Nazi propagandasının imgesi olmuştur. Aryanlar arasında gurur kaynağı olan gamalı haç, Yahudiler ve Nazi Almayasının düşmanları için korku uyandıran güçlü bir simgeydi. Gamalı haç, Nazi Almanyası ile o kadar sıkı bir şekilde ilişkilendirilmiştir ki, kökeni farklı bu sembolün günümüzde kullanılması, çoğunlukla tartışmalara yol açmaktadır. En son Roma’da yaşandığı gibi…
Condividi: