Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Çin Rusya’nın yanında

Vita gazette – Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, Çin, politikasını netleştirdi. “NATO’nun doğuya doğru üst üste beş kere genişlediği göz önüne alınarak Rusya’nın meşru güvenlik talepleri ciddiye alınıp uygun şekilde giderilmelidir” çağrısı yapan Çin’den “Rusya ile karşılıklı saygı, yarar ve eşitlik kuralı temelinde ticari işbirliği yapmaya devam edeceğiz” açıklaması geldi. Rusya enerji şirketi Gazprom Çin ile yıllık 50 milyar metreküplük tedarik sağlayacak Sibirya-2 boru hattının geliştirilmesi için anlaşma yapıldığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin’e Çin’in enerji gibi emtia mallarını satın almakla Rusya’ya destek verip vermeyeceği sorusun, “Rusya ile karşılıklı saygı, yarar ve eşitlik kuralı temelinde ticari işbirliği yapmaya devam edeceğiz” diye yanıt verdi. Yaptırımın sadece sorunu yaşayan iki tarafa değil, ilgili bütün taraflara ekonomik zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda siyasi çözüm sürecini de olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Bazı Batılı ülkelerin Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararını Çin’in nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Wang, uluslararası hukuka dayalı olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktıklarını söyledi ve “Yaptırımların sorunu çözmek yerine yeni sıkıntılar yarattığı sayısız gerçeklerle kanıtlandı” dedi.

“NATO doğuya doğru üst üste beş kere genişledi”

Vang daha önce de Rusya’nın meşru güvenlik taleplerinin ciddiye alınması ve giderilmesi çağrısı yapmış, “Bir ülkenin güvenliği diğer ülkelerin güvenliği pahasına olmamalı ve bölgesel güvenlik askeri blokları güçlendirerek ve genişleterek sağlanmalıdır. Tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı gösterilmelidir. NATO’nun doğuya doğru üst üste beş kere genişlediği göz önüne alınarak Rusya’nın meşru güvenlik talepleri ciddiye alınıp uygun şekilde giderilmelidir” açıklamasını yapmıştı.

Ukrayna Doğu-Batı arasında köprü olmalı

Vang daha önce de Ukrayna sorununun karmaşık tarihsel bağlam içinde geliştiğine dikkat çekmiş, “Ukrayna, Doğu ile Batı arasında köprü olmalı, büyük güç mücadelesinin cephesi değil” demişti.  değerlendirmesinde bulunmuştu. Vang, ayrıca Çin’in AB ile Rusya arasında Avrupa güvenlik sorunları üzerine eşit temelde diyalog yürütülmesi ve nihayetinde etkin, dengeli ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizmasının oluşturulmasını desteklediğini ifade etti.

Vang, Çin’in BMGK’nin daimi üyesi ve sorumlu bir büyük ülke olarak uluslararası yükümlülüklerini daima sadakatle yerine getirdiğine ve dünya barışının ve istikrarının sağlanması için yapıcı rol oynadığına işaret ederek şu görüşleri dile getirmişti:

“En iyi barış sicili bizim”

“Barış ve istikrar söz konusu olduğunda büyük ülkeler arasında Çin, en iyi sicile sahiptir. Bugüne dek başka bir ülkeyi işgal etmedik ve vekalet savaşı yürütmedik. Etki alanı arayışında olmadık, askeri bloklar arası cepheleşmeye katılmadık. Çin, barışçı kalkınma ve ortak geleceği paylaşan insanlık topluluğu inşa etme hedefine bağlılığını sürdürüyor. Tüm hegemonya ve güç politikası girişimlerine karşı çıkmayı ve gelişmekte olan ülkelerin, özellikle küçük ve orta ölçekli ülkelerin haklarını ve çıkarlarını korumayı sürdüreceğiz.”

 

error: Content is protected !!