Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Haberler : Haftalık kısa dünya turu

Vita gazette – ABD’den NATO’ya ve AB’ye, Rusya’dan, Çin’e ve Pasifiklere…  Enerjiden silahlanmaya ve açlığa… Kültür ve sanattan tarihe… Doğal afetlerden yeni keşiflere ve teknolojiye… Tarihe kaydedilen önemli  notlar… (8 – 15 Ağustos, 2022)

İnsan ve hayvan hakları

Norveç:  25 doğa gezgininin bulunduğu kampa girip Fransız bir turisti yaralayan kutup ayısına uzaklaşması için ateş açıldı. Kutup ayısı daha sonra yaralarının fazla olduğu gerekçesiyle öldürüldü. (8 Ağustos)

Almanya: Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşayan Friedrich-Wilhelm K. ve eşi Jutta, komşularının horozunun saat 08.00’den itibaren günde yaklaşık 200 kere ötmesi nedeniyle dava açtı. Horozun sesinin kendilerine “işkence” gibi geldiğini ileri süren çift, komşuları Michael D. hakkında dava açtı. Magda adlı horozun evden çıkarılmasını isteyen Friedrich-Wilhelm K. ve eşi Jutta, mahkemeye sunmak için horoz her öttüğünde kaydettiklerini de belirttiler. (10 Ağustos)

ABD – Hint asıllı İngiliz yazar ve romancı Salman Rüşdi, New York’taki bir etkinlik esnasında saldırıya uğradı. New York eyalet polisinden yapılan açıklamada, Rüşdi’nin boynundan bıçak darbesi aldığı bildirildi. Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989 yılında tehdit edilmiş ve hakkında ölüm fetvası verilmişti. (12 Ağustos)

Norveç: Güneşlenmek için teknelere tırmanan Freya isimli 600 kilogram ağırlığındaki deniz aygırı, insanların hayatını tehlikeye attığı gerekçesiyle yetkililer tarafından uyutularak, öldürüldü. (15 Ağustos)

Küresel ısınma – İklim değişikliği – Doğal felaketler

İspanya: Yıl başından bu yana 220 bin hektardan fazla ormanlık alanın yandığı İspanya, 21. yüzyılın en büyük orman yangınlarına karşı mücadele veriyor. (8 Ağustos)

Fransa: Ülkede bir hafta süren yeni bir sıcak hava dalgası daha başladı. Yüksek sıcaklıkların neden olduğu kuraklık ve orman yangınları endişesi devam ediyor. (8 Ağustos)

Nijerya: İklim değişikliği etkilerinin yoğun yaşandığı Nijerya’da 53 milyon kişinin sel tehlikesi altında olduğu bildirildi. (8 Ağustos)

ABD: ABD Senatosu iklim, sağlık ve vergiyle ilgili düzenlemeleri içeren 430 milyar dolarlık yasa tasarısını kabul etti. Tasarı en büyük iklim yatırımı olarak görülüyor. (8 Ağustos)

Fransa ve İsviçre: Küresel ısınma ve aşırı sıcaklık nedeniyle sınır hattındaki Doubs nehri kısmen kurudu ve turistik tekneler karaya oturdu. (10 Ağustos)

Fransa: Kuraklı ve yangınlarla mücadele eden ülkenin Fransız Rivierası ile Bretagne arasında uzanan sahillerde şimdi de “ısıran balık” paniği yaşanıyor. İnsanlara yapışınca bırakmayan Kuzey Amerika menşeli çotiranın iklim değişikliği nedeniyle Fransız kıyılarına yöneldiği belirtiliyor.  (10 Ağustos)

Angeles County’de çıkan Sam yangınında sıcak, kuru hava ve rüzgarın etkisiyle alev hortumu oluştu. (11 Ağustos)

İngiltere – İngiltere’deki aşırı sıcaklar nedeniyle ülkenin birçok bölgesi için kuraklık ilan edildi. Yetkililer su kullanımına kısıtlama getirilebileceği konusunda uyardı. (12 Ağustos)

Sağlık

Maymun Çiçeği: Avrupa ülkelerinde tespit edilen maymun çiçeği vakası sayısının 17 bin 509’a ulaştı. En çok vaka İspanya’da görüldü. İki kişi hayatını kaybetti.  (11 Ağustos)

ABD: Johnson & Johnson firması, ürettiği bebek pudralarında kanserojen madde bulunduğu gerekçesiyle açılan davaların ardından 2023 yılında pudranın satışının durdurulacağını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Tamamen mısır nişastası bazlı bir bebek pudrası portföyüne geçiş için ticari bir karar aldık” denildi.  (12 Ağustos)

Covid-19: Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna Hersek’in aralarında bulunduğu Balkan ülkelerinde, Kovid-19 vakalarında ve buna bağlı ölümlerde artışlar görülmeye başlandı. (13 Ağustos)

Bilim – Teknoloji – Keşif

Çin: Ülkenin kuzeyindeki Yangquan’da sürücüsüz taksiler hizmet vermeye başladı. Yapay zekayla trafik kazalarında azalma bekleniyor. (11 Ağustos)

Çin – Mercedes-Benz 10 binden fazla aracını yangın riski sebebiyle geri çağırma kararı aldı. (14 Ağustos)

Sanat – Kültür – Tarih

İngiltere – Nijerya: İngiliz müzesi, Benin Krallığı dönemine ait 72 bronz heykeli Nijerya’ya iade etmeyi kabul etti. (8 Ağustos)

Uluslararası ilişkiler ve stratejiler

Uluslararası Af Örgütü: Örgüt, Ukrayna güçlerinin Rusya’nın başlattığı savaş sırasında yerleşim birimlerine kurduğu üslerle sivillerin yaşamını tehlikeye attığı yönündeki raporunun yarattığı “sıkıntı ve öfke” nedeniyle derin pişmanlık duyulduğu açıklaması yaptı. Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna’nın tepkisini çeken rapordaki bulguların “tamamen arkasında olduklarını” vurguladıkları açıklamada şöyle devam etti: “Ukrayna güçlerine dair belgelediğimiz hiçbir şey Rusya’nın ihlallerini meşrulaştırmıyor.” (8 Ağustos)

Enerji: AB ülkeleri genelinde gaz tüketimini “yüzde 15 oranında azaltma planı” yürürlüğe giriyor. Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan kömür ithalatını yasaklama kararı yürürlüğe girdi. Almanya Federal Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebenkotten, artan enerji fiyatları nedeniyle milyonlarca kişinin konut kiralarını ödeyememe duruma gelebileceği uyarasında bulundu. (8-10 Ağustos) Enerji – İspanya’da sol koalisyon hükümetinin enerji tasarruf planı yürürlüğe girdi. Klimalara 27 derece sınırı getirilirken, akşam saatlerinde dükkan ışıklandırmaları kapatılacak. (11 Ağustos)

Rusya – Ukrayna: Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin görüşmesi için herhangi bir temelin oluşmadığı belirtildi. (8 Ağustos)

Rusya – Kuzey Kore – Ukrayna: Rus devlet medyasına göre, dünyanın en büyük 4. ordusuna sahip olan Kuzey Kore, Ukrayna’yı yenmesi için Rusya’ya 100 bin asker teklif etti. Kuzey Kore’nin ayrıca Donbas bölgesinin yeniden inşasına yardım etmek için bini aşkın işçi göndermeye de hazır olduğu duyuruldu. (8 Ağustos)

ABD – Belarus: ABD Dışişleri Bakanlığı, Belarus’taki iki yıl önceki devlet başkanlığı seçimlerinin ardından patlak veren barışçıl protestolara yönelik baskı ve şiddet uygulayan 100 kişi ve kuruma yaptırım uyguladı. (9 Ağustos)

ABD – Çin – Tayvan: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Tayvan konusunda diğer ülkelerin politikacılarına “ABD ile aynı yolu izlememe” uyarısında bulundu. (11 Ağustos)

Silahlanma – Danimarka, Ukrayna’ya 110 milyon avro değerinde askeri yardım yapılacağını duyurdu. İngiltere Ukrayna’ya 80 kilometreye kadar mesafedeki hedefleri vurabilen çok namlulu roketatar sistemleri (ÇNRA) sağlayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna topraklarının patlayıcılardan arındırılması ve insani konularda destek için 89 milyon dolarlık yardım yapılmasının planlandığını duyurdu. (11 Ağustos) Yeni Zelanda – Ukrayna: Yeni Zelanda’nın, İngiltere’de Ukrayna askerlerine eğitim veren ekibine 120 personel daha göndereceği bildirildi. (15 Ağustos)

Letonya – Rusya – Ukrayna: Letonya parlamentosu, Rusya’yı, “terörizmin sponsor” devleti ilan etti ve “Ukrayna halkına karşı hedeflenmiş soykırım” yapmakla suçladı. Rusya, Letonya’yı provokasyonlara son vermesi konusunda uyardı. (11-12 Ağustos)

Yaptırımlar – Fransa, Vincennes Şatosu’nu Rus vatandaşların ziyaret etmesini yasakladı. (9 Ağustos) Estonya – Rusya: Estonya, Rus vatandaşlarına vize yasağı uygulama kararı aldı. (11 Ağustos) Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle tüm Rus vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) ülkelerine turist vizesi verilmesi yasağı getirilmesine karşı çıktı. Scholz, vize yasağının tüm Ruslara ve masumlara karşı uygulanmasının yaptırımların etkisini azaltabileceği uyarasında bulundu. (11 Ağustos)

Siyaset – Seçimler

Avustralya: New South Wales eyaletinde parlamentonun alt kanadı, Nazi sembollerini suç sayan bir yasa tasarısını kabul etti. Victoria eyaleti, Haziran’da Nazi gamalı haçlarının halka açık alanda sergilenmesini yasaklayan yasayı kabul eden ilk eyalet olmuştu. Eyalette, Nazi gamalı haçını sergileyenler 22 bin Avustralya doları para ve 12 ay hapis cezası alacak. (9 Ağustos)

error: Content is protected !!