Avrupa’nın en eski bebek mezarı Ligurya’da keşfedildi
Vita Gazette- Avrupa’nın en eski bebek mezarı, Ligurya’nın Savona eyaletindeki Arma Veirana mağarasında keşfedildi: 10 bin yıldan uzun bir süre ölüm uykusunda olan taş devri bebeğine arkeloglar ‘Kar’ ismini verdiler. Bebek araştırmacıların yaptığı DNA testine göre öldüğünde 40 ya da 50 günlüktü. 10 bin yıldan fazla bir süredir boncuklar, kolyeler ve deniz kabuğu ile birlikte Arma Veirana mağarasında gömülüydü.
Ligurya’da gerçekleşen inanılmaz keşif, Colorado Üniversitesi’nden Profesör Jamie Hodgkins liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi tarafından Bilimsel Rapor olarak yayınlandı. Arma Veirana mağarası, Savona ilinde, Albenga hinterlandında yer alıyor. Bu bölge, İtalya’da yaşayan en eski popülasyonları keşfetmek açısından, uluslararası öneme sahip arkeolojik alanlardan birini oluşturuyor. 2015’teki ilk kazılardan bu yana, Ligurya bölgesinde yaşayan Neandertal erkeklerinin Homo Sapiens’in gelişinden önce yok olduğunu anlatan binlerce eser bulundu. Örneğin, daha önce burada Neandertaller tarafından tüketilen taş aletler ve yemek kalıntıları bulunmuştu. Sonuncusu Arma Veirana’daki buluntular arasında en istisnai olanı… Çünkü Kar, Avrupa’da şimdiye kadar tespit edilen en eski bebek mezarı özelliğini taşıyor. Yapılan testler Kar’ın öldüğünde 40 ya da 50 günlük olduğunu, annesinin tahıl diyetiyle beslendiğini ve o dönemde cinsel eşitliğin ölüm törenlerinde uygulandığını ortaya koydu.
Araştırma, Trieste’deki Sincrotone Elettra araştırma merkezinin desteğiyle Bologna Üniversitesi’nden Stefano Benazzi, Cenova Üniversitesi’nden Fabio Negrino ve Ferrara Üniversitesi’nden Marco Peresani tarafından gerçekleştirildi. Kar’ın keşfi, arkeologların Üst Paleolitik’in son evreleri ile insanların dünyada gelişmeye başladığı erken Mezolitik dönem arasında kalan bilgi boşluğunu doldurmasına yardımcı olabilecek.
Condividi: