Hükümet krizi ciddileşti!
Vita gazette- Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümetini Ukrayna politikası ve ekonomik darbeler çatlattı. En son hükümet ortaklarından Giuseppe Conte liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi’nin “mali destek paketi”nin miktarını yetersiz bularak güvenlik oylamasını boykot etmesi hükümeti “yoğun bakımdaki bir hastaya” dönüştürdü. Hükümet, 5 Yıldız Hareketi’nin desteği olmadan güven oylamasını kazandı ancak hükümet içinde yaşanan siyasi gerginliğin sonuçları merakla bekleniyor.
Şubat 2021’de hükümet ortaklarından Matteo Renzi’nin, Giuseppe Conte liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekilmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi İtalya’nın yeni başbakanı olarak atanmıştı. Draghi, parlamentodaki partilerin büyük kısmının dahil olduğu bir koalisyon hükümeti kurmuştu. Bu koalisyon partilerinden 5 Yıldız Hareketi ise özellikle son haftalarda Draghi’nin Ukrayna politikasına ve silah yardımları başta olmak üzere ekonomi politikalarına itiraz ediyordu. Ukrayna politikası konusunda yaşanan kriz 5 Yıldız Hareketi’nde bölünmeye yol açmış, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio kendisiyle birlikte hareket eden milletvekilleriyle partiden ayrılarak yeni bir grup kurmuştu.
Son olarak bugün Senato’ya getirilen mali destek paketiyle ilgili anlaşmazlık hükümette yaşanan krizin boyutunu dünyaya ilan etti. “Yardım kararnamesi” olarak adlandırılan paket, Corona ve Ukrayna krizlerinden sonra artam yaşam maliyetini karşılamaya yönelik olarak hazırlandı. Paket, her kesimden çalışanları ve işletmeleri kapsıyor. 5 Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte, yaklaşık 26 milyar euro’luk paketin yetersiz olduğunu ve kendi önerilerinin dikkate alınmadığını belirterek pakete mevcut haliyle onay vermek yerine oylamayı terk edeceklerini açıkladı. Ve bugün Senato’da yapılan güven oylaması sırasında 5 Yıldız üyeleri genel kurulu terk ederek oy vermedi.
321 sandalyeli Senato’daki güven oylaması, 172 lehte oyla sonuçlandı. Hükümet güven oylamasını kaybetmese de yaşanan siyasi gerginliğin sonucu merakla bekleniyor. Nedeni Draghi’den kaynaklanıyor. Çünkü Başbakan hükümetin işlevselliği için geniş katılımlı koalisyonun sürmesi gerektiğini sürekli belirtiyordu. Ve geçtiğimiz günlerde, “5 Yıldız Hareketi’nin dahil olmadığı bir hükümet benim için yoktur” demişti.
Başbakan Draghi istifa eder ve hükümet düşerse erken seçim de dahil birçok senaryo şimdiden dile getirilmeye başlandı. Koalisyon hükümetindeki partilerden Lig’in lideri Matteo Salvini, “Hükümette yer alan partilerden biri, hükümetin kararnamesini desteklemiyorsa seçimlere gidilmesi gerektiği aşikardır” dedi. Seçime gidilmesi halinde en çok oyu alması beklenen muhalefetteki İtalya’nın Kardeşleri partisi ise yaşanan kriz sonrası erken seçimlere gidilmesi çağrısı yapıyor.
Bir sonraki genel seçimlerin 2023’ün ilk yarısı içinde yapılacağını dikkate alanlar, hükümetin düşmesi halinde, gelecek seneki seçimlere kadar yeni bir başbakan liderliğinde bir geçiş hükümeti kurulmasını da olasılıklar arasında sayıyorlar. Hükümetin, parlamentonun her iki kanadında da güven oylamasına sunularak yoluna devam etmesi de bir alternatif olarak duruyor.
Sosyal medya aracılığıyla kuruluşunu ve gelişimini tamamlayan 5 Yıldız Hareketi 2018’de yapılan genel seçimlerde yüzde 32’nin üzerinde oy alarak, sürpriz bir şekilde ülkenin en büyük partisi olmuştu. Ve o tarihten itibaren her 3 koalisyon hükümetinde de yer almıştı. Ancak son haftalarda Ukrayna nedeniyle ve Di Maio’nun partisinin politikası dışında söylemlerde bulunması nedeniyle iç çatışma yaşayan ve onlarca parlamenteri kaybeden 5 Yıldız hareketi, anketlere göre oy oranında da düşüş yaşadı.
Buna karşın 2018 seçimlerinde yüzde 4 civarı oy alan sağcı İtalya’nın Kardeşleri ise ülkenin en fazla desteğe sahip partisi olarak görünüyor. Bunun en büyük nedeninin ise İtalya’nın Kardeşleri’nin, Draghi başbakanlığındaki geniş koalisyon hükümetine katılmaması, istikrarlı duruşu ve doğru zamanda doğru açıklamaları ve muhalefet avantajından faydalanmasının da etkisi olduğu düşünülüyor.
Condividi: