Vita Gazette

Le notizie dall’Italia.

Hayaldi gerçek oldu: Yatlar yeni versiyonlarıyla uçuyor!

Vita gazette – “Hayal kurmak başarmanın yarısıdır” diye boşuna dememişler. Tüm başarılı insanlar istediklerini gerçekleştirmek için görselleştirmeyi yani hayal kurmayı kullanır. Lazzarini Design’dan Pierpaolo Lazzarini de hayal kurmayı bilen insanlar arasında yer alıyor. Güzel ülkemiz İtalya’nın mavi deniziyle, mavi gökyüzü arasında hem balık gibi yüzen hem kuş gibi uçan beyaz yatları hayal eden Lazzarini de başarı yolunun yarısını tamamladı…

Bu yılın başında, 2022’ye farklı başlamak isteyen İtalyan Tasarım Stüdyosu Lazzarini, adından da anlaşılacağı gibi yeni bir hibrit konsept olan Air Yacht’ı tanıtmıştı: gökyüzü için bir süper yat; teknik olarak, aynı zamanda yüzebilen bir keşif balonu. Lazzarini’nin bu yılın başlarında tanıttığı uçabilen yat tasarımı, şimdi daha büyük, daha hızlı, daha zarif ve fütürist görünümüyle ortaya çıktı. Adı: Air Yacht V2.  Hâlâ varsayımsal “uçan süper yatlar aleminde” olduğumuzdan, daha iyi olup olmadığını sonraki yazılarımıza bırakıyoruz.

Ama önce Air Yatch ismindeki mega yatın özelliklerini hatırlayalım: 

Konsept karbon fiberden inşa ediliyor.

80 metrelik merkezi bir gövdesi bulunuyor.

Bu gövdeye  150 metrelik iki hava gemisi bağlanıyor.

Bağlantıda dört köprü kullanılıyor.

İkiz keşif balonları, her biri ultra hafif piller ve güneş panelleri ile çalışan sekiz ters dönen motor tarafından çalıştırılan 400 bin metreküp sıkıştırılmış helyum içeriyor.

Maksimum 100 kilometre hızla 48 saatten fazla uçabiliyor.

Havadan daha hafif bir gaz olan helyumla doldurulan balon, devasa pervanelerden ivme kazanarak çalışıyor.

Fiyatı kesin olarak inşa edilmesinden sonra belli olacak. Ama çok zenginlere yönelik tasarlanan yatın fiyatının yaklaşık birkaç yüz milyon dolar değerinde olması bekleniyor.

Air Yacht V2 özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

Öncelikle Air Yacht V2 daha çarpıcı. Aynı üç gövdeli konfigürasyonu kullanıyor. İkiz keşif balonları sırasıyla itme ve yüzdürme için ikiz gövdeleri ve ana gövdeyi komuta güvertesi olarak kesiyor. Değişen ne? Uçan spüretyartta daha az cam ve daha fazla karbon fiber kullanılıyor. Bu da toplam uzunluğa ‘150 metre / 492 fitten 169 metre / 554 fite) eklenen 19 metre (62 fit) ile ekstra bir hız artışı getiriyor.

Tasarımcının tahminlerine göre V2, 48 saat boyunca 100 knot (115 mph / 185 kph) maksimum hızlarda seyahat edebiliyor. Havacılık tarihinde, keşif balonları hiçbir zaman hızlarıyla ünlü olmadı, dolayısıyla Air Yacht V2 bir gün gerçek olursa, yeni rekorlar kıracak…

Daha kısa ve daha yavaş kardeşinde olduğu gibi (orijinal Air Yacht sadece 60 knot / 69 mph / 111 kph’de maksimuma çıkabilir), Air Yacht V2 helyumla doldurulmuş ikiz balonlar, baştan sona güneş panelleri, hafif piller ve sekiz sayaçtan oluşuyor. Her biri 950 beygirlik dönen elektrik motorlara sahip. Motorlar, tahrik ve suya iniş için kullanılıyor. Uçan süper yat suya bir kez dokunduğunda, sadece 5 knot (5,7 mph / 9,2 kph) kadar hızlı gidebilir ki bu, süper yata layık performansa oldukça uzak bir performanstır.

Air Yacht V2’nin performans açısından bir süper yat olarak eksiğini, konfor açısından tamamlıyor. İki balona eşit olarak yayılmış on kabinde yaklaşık 20 kişi için konaklama imkanı ve maksimum mahremiyet için merkezi gövdede bulunan bir ana süit bulunuyor…

Merkezi gövde şimdi daha küçük ve daha zarif, bu nedenle orijinalde bulunan bazı lüks özelliklerden fedakarlık etmek gerekiyordu: artık üst güvertede bir havuz görünmüyor ve en fazla alan gemi, komuta güvertesi oluşturuyor.  Bununla birlikte, bir gözlem salonu ve bir yemek alanının da -şu anda gösterilmese bile- bu alana dahil olduğu söyleniyor. Kıç gövdenin arkasında, yüzerken bir plaj kulübü veya uçuşta en heyecan verici açık hava gözlem salonu olarak hizmet edebilen büyük bir merdivenle erişilebilen geniş bir açık güverte bulunuyor.

Hava gemileri veya keşif balonlarının uzun ve tartışmalı bir geçmişi var. Ancak birkaç proje, zengin turistleri geri getirmeyi hedefliyor: Celera 500L ve Airlander belki de en dikkate değer örnekler. Air Yacht V2, şu an için yalnızca -sanal- kağıt üzerinde olsa da, aynı tür ilgi için yarışıyor.

error: Content is protected !!