Yeni bir çağın kapısı açılıyor:
Plastik yiyen solucanlar umut veriyor
Vita gazette – Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir umudun kapısını açtı. Plastik yemeyi seven süper solucanlar geri dönüşümde devrim yaratabilir.
Plastik, çevre için ortadan kaldırılması gereken en kötü maddelerden birini oluşturuyor. Biyolojik olarak parçalanabilen bir ürünü çevreye zarar vermeden elden çıkarmak neredeyse imkansız. Ya devasa çöpler olarak ya da okyanusu tüketen malzemeler olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Geri dönüşüm elimizdeki tek seçenek. Ve şimdi bunun için bir umut ışığı doğdu.
Avustralya Queensland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, plastik geri dönüşümünde devrim yaratabilecek polistiren iştahı olan bir solucan türü buldu. Üniversitedeki bilim adamları, bu süper solucanların -Zophobas morio kara böceklerin larvaları- bakteriyel bağırsak enzimlerine sahip olduğunu keşfettiler. Yani plastik maddeleri yemeyi seviyorlar ve böylece plastiği yüksek oranlarda geri dönüştürebiliyorlar.
Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, üç haftalık bir süre boyunca, bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi. Sadece polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtlar, sadece hayatta kalmadı, marjinal kilo artışları da oldu. “Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor.”
Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmek.
Condividi: