Laura Pausini’ye “Bella Ciao” tepkisi
Vita gazette – Laura Pausini, İspanyol televizyonunda “Bella Ciao” şarkısını, “Çok politik bir şarkı” gerekçesiyle söylemek istememesi tepkiye neden oldu.
Laura Pausini, İspanyol televizyonunda popüler bilgi yarışmasına katıldı. Partizan Direnişi ve faşizme karşı mücadelenin marşı olan Bella Ciao’ya eşlik etmemesi tartışmaya neden oldu.
Pausini bunu, “Bu çok politik bir şarkı ve ben politik şarkılar söylemek istemiyorum” diyerek açıkladı. Sosyal medyada eleştirilere boğulan şarkıcıya, “Utanmalısın” ve “Bella ciao “sonsuza kadar !!!” gibi ifadelerle tepki gösterildi. Bir hayranı, “Bella Ciao’yu partizan olarak anlaşılan, yalnızca anti-faşist ve anti-Nazi olan, ancak Komünistlerden Katoliklere ve Liberallere Direniş’te yer alan tüm siyasi partilerin siyasi bir şarkısı olarak görüyorsanız, bir inceleme tavsiye ederim. İtalyan Anayasasının temelleri” derken bir başkası, “Bella Ciao’yu söylemeyi reddetmesiyle beni utandırdı. Toprağının köklerini bilmemek demektir. Şarkının bir hikayesi ve sömürülen ve istismar edilen kitleleri anlatan ve mondine’in şarkısı olan ilk versiyonu var. Bella Ciao, ezilenlere ses veren şarkıdır” dedi.
Pirinç tarlalarında çalışan İtalyan işçilerin şarkısı
İtalyan halk şarkısı olarak doğan Çav Bella, yıllar içinde anti-faşist hareketin marşına dönüştü. İtalyan işçilerin kötü çalışma koşullarını anlatan bir halk şarkası olan Bella Ciao, 2. Dünya Savaşı döneminde Hitler ve Mussolini gibi liderlere karşı bir başkaldırı marşına dönüştü.
Bella Ciao, şarkısı ilk olarak 19. yüzyılın ilk yıllarında söylenmeye başladı. O dönemde pirinç tarlalarındaki çalışan işçiler, çok erken saatlerde evden ayrılıyor, çok kötü koşullarda çalışıyorlardı. İşte o işçilerden birisi pirinç tarlasına giderken, yolunu bekleyen karısına bir hikaye anlatır. Adı, “Elveda Güzelim” anlamına gelen “Bella Ciao” dur. Ve zaman içinde Bella Ciao, hem içşilerin çalışma koşullarını hem de aşkı anlatan bir halk şarkısına dönüşür.
Çok sevilen bir halk şarkısı olarak benimsenen şarkı, 2. Dünya Savaşı öncesi koşullarında da dillere düştü. Hitler, Mussolini, Franco gibi hem halkını hem de dünyanın diğer halklarını tehdit eden liderlere karşı anti-faşist hareketler kurulmaya başlamıştı. İlk anti-faşist ayaklanmalar da İtalya’da ortaya çıkmıştı. Ve halkın şarkısı tarafından sevilerek söylenen ve işçilerin zor durumunu anlatan İtalyan halk şarkısı Bella Ciao, bu dönemde muhalif hareket tarafından bir marşa dönüştürüldü. Komünistler, sosyalistler ve diğer anti-faşist gruplar için Çav Bella, gerçek bir isyan marşına dönüştü. Ve sınırları aşarak, tüm dünyada ezilenlerin, adaletsizliklere karşı isyanını dile getirmek isteyenlerin şarkısına dönüştü.
Condividi: